Sebzeler, insanlar veya diğer hayvanlar tarafından yiyecek olarak tüketilen bitkilerdir. Çiçekler, meyveler, saplar, yapraklar, kökler ve tohumlar dahil olmak üzere tüm yenilebilir bitki maddelerini kapsayacak şekilde topluca kullanılır. Sebze yemekleri ise sağlıkla beraber eş anlamlı sayılabilecek yemek türüdür. Sebzeler çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve insan beslenmesinde önemli bir rol oynar. Çoğunlukla yağ ve karbonhidrat bakımından düşük, vitamin, mineral ve diyet lifi bakımından çok yüksektir. Pek çok beslenme uzmanı, insanları, günde beş veya daha fazla porsiyon tavsiye edilen bol miktarda meyve ve sebze tüketmeye teşvik eder. İşte tam da bu faydalardan dolayı sebze yemekleri sofralarımızda geniş yer tutar.Dengeli beslenmenin ve sağlıklı zayıflamanın en önemli kurallarından biri de sebze yemeklerini bolca tüketmektir.
Sebze yemeklerinde bulunan yüksek lif sizi tok tutar, kan şekerini ve kolesterolü dengeler, bağırsak peristaltik hareketlerini kolaylaştırarak sindirime yardımcı olur.
Sebzeler yüksek miktarda vitamin ve mineraller içerir. C vitamini, A vitamini ve A vitamini öncüsü olan beta-karoten gibi antioksidanlar için en zengin kaynaklardır. Ayrıca K vitamini açısından da çok zegndirler. Bilindiği üzere K vitamini vücutta kalsiyum emilimini arttırarak kemik erimesi ve kemik kırılması risklerini azaltır. Sebze yemekleri zengin potasyum içerikleri ile yüksek tansiyonu düşürücü etkiye de sahiptirler. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek magnezyum içerikleri sayesinde stres hormonu olarak bilinen kortizol düzeyini dengeler.
Sebzelerin bu muhteşem özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmak için mevsiminde olan sebzeleri tüketmeliyiz ya da mevsiminde temin edip tüketeceğimiz zamana kadar uygun bir şekilde saklamalıyız. En uygun şekilde yeşil yapraklı ve kök sebzelerin dışında kalan sebzeleri buzdolabında mümkünse hava alan bir poşet içinde saklayabilirsiniz. Değişik ve pratik sebze yemekleri tarifleri sitemizde sizleri bekliyor.