İçecek, içerek tüketilen ve alkollü ve alkolsüz olmak üzere ikiye ayrılan sıvı gıdaların tümüne verilen isimdir. İçecekler yeme içme kültüründe oldukça önemli bir yerdedir. Hem yemeklerle birlikte hem de keyif amacıyla tüketilen içecekler oldukça fazla talep görmektedir.
İçecekler oldukça ferahlatıcı bazıları ise sağlık için faydalı ürünlerdir. Özellikle ülkemizde 4 mevsim çeşitli içecek türlerin sıklıkla tüketilmektedir. Yaz aylarında ise tüketilen içecek oranı daha da artmaktadır. Özellikle keyifli olması ve aynı zamanda yemeklerde dahil birçok durumda tüketilmesinden dolayı oldukça tercih edilmektedir.
İçecek çeşitleri birçok ülkede yemeklerle birlikte oldukça yoğun bir şekilde tüketilmektedir. İçecekler çeşitleri bakımından enerji içecekleri, çaylar, toz içecekleri, meyve suları, meyve çayları, tomurcuk çayları, soğuk çaylar, kahve çeşitleri, soda, limonata, yeşil çay ve şerbet çeşitleri bulunmaktadır.
İnsanoğlu tarihi boyunca başlıca içecek olarak su içti. Peki sudan başka neler içti? Çin efsanelerine göre çay M.Ö. 2737 yılında kırda gezinti yapan ”Shen Yung” adlı Çin İmparatoru’nun sıcak suyuna çay yapraklarının düşmesi üzerine tesadüfen ortaya çıktığını ve imparatorun bu karışımı afiyetle içmesi şeklinde anlatılmaktadır. Kahve, adını Habeşistan’ın ”Kaffa” bölgesinden alır ve ilk defa burada ortaya çıkmıştır.Ağaçta yetişen ve ilk zamanlarda yiyecek olarak kullanılan bir içecektir.
Aynı zamanda diyet esnasında da yapılacak doğru hareketlerin başında bol içecek tüketimi gelmektedir. Günlük iki litre su tüketmek çok faydalıdır.
Meyve ve sebze suyu içmek vücuda gerekli vitamin ve mineralleri sağlamak açısından önemlidir. Ancak meyve ve sebze suyu tüketirken düşünülmesi gereken meyve suyunun doğal olup olmaması ve meyve suyunun miktarıdır. Tabii ki sıkma, doğal, katkısız her türlü meyve ve sebzenin suyunu tüketebiliriz. Ancak fazla miktarda tüketirsek, meyve şekeri früktoz ile birlikte diyetinize zararlı olacaktır.